Leverdata onder druk door papier- en kartonschaarste

Papierproductie

Leverdata onder druk door papier- en kartonschaarste

Meerdere signalen binnen de grafische industrie geven aan dat papier- en kartonschaarste meer en meer voelbaar wordt. Door vertraging van papierleveringen zijn zelfs snelle producties niet meer vanzelf sprekend. Hoewel wij grote voorraden papier hebben ziet ook Wilco dat de prijzen en levertijden voor papier fors stijgen.

Combinatie van factoren

De oorzaken voor de dreigende papierschaarste zijn divers, stelt de BVDM. Zo groeit de wereldwijde vraag naar pulp en oud papier. Tegelijkertijd is er gebrek aan logistieke capaciteit als gevolg van de pandemie. Ook de gevolgen van de tijdelijke blokkade van het Suezkanaal en de corona-uitbraak in de containerhaven van Yantian (China) – een van de grootste containerhavens ter wereld – zijn nog altijd voelbaar in de vorm van hoge vrachtprijzen. De krimpende vraag naar grafisch papier in Duitsland en Europa heeft bovendien geleid tot een vermindering van de productiecapaciteit, waardoor de concurrentie tussen kopers nu nog heviger is.

Situatie in Nederland

Anton Brussen, Commercial Manager Paper & Print bij Igepa Nederland, laat De Grafische Vakpers weten: ‘De geschetste situatie is voor ons herkenbaar. Wereldwijd neemt de vraag naar papier en karton toe. In veel landen starten de economieën, na Covid, weer langzaam op – sommige wat sneller.’ West Europese bedrijven die voor de corona-crisis veel handel dreven met China (Azië) proberen dit, volgens Brussen, nu veel meer in Europa onder te brengen. Ook het mindere verbruik van plastics en de grote vraag in papier- en kartonverpakkingen zijn onderdeel van het ontstane probleem. Ook Igepa Nederland merkt de gevolgen, aldus Brussen: ‘Alhoewel wij ook zeer zeker met vertragingen te maken hebben, zijn onze voorraden nog redelijk op orde. Dat heeft te maken met goede partners waarmee we samenwerken. Maar in sommige gevallen ontkomen wij er ook niet aan. Door de schaarste stijgen de prijzen, gaat men meer bestellen, lopende de levertijden verder uit, wat de prijzen weer opdrijft en zo blijft de cirkel maar draaien.’ Hij stelt: ‘Het wordt een spannende tijd de komende maanden, wie er in een glazen bol kan kijken weet werkelijk hoe het er uit komt te zien. Aanmaaktijden van acht weken voor gangbare soorten zijn tegenwoordig normaal’

Bron: artikel in Grafische Vakpers – Papier- en kartonschaarste dreigt